Kopš laiku laikiem viens no galvenajiem kāzu galdā celtajiem ēdieniem bija, ir un būs torte. Konditori netaupa ne spēkus, ne fantāziju, lai apmierinātu pat visprasīgāko klientu vēlmes. Mākslas darbi, cukura mežģīnēm rotāti, ar dabīgiem vai krēma ziediem,pat viegli saldēta augļu deserta izskatā –tie rotā ikvienu dzīru galdu.

Padoms: izvēloties kāzu tortes lielumu, ņemiet vērā, ka vienam cilvēkam paredzētā porcija ir apmēram 100-200 grami. Tātad, 15 viesu pacienāšanai pietiks ar 2-3 kg smagu torti, bet viesībām ar lielu aicināto draugu pulku, piemēram, 50 cilvēkiem, jāparedz 7- 8 kg smaga torte. Vienmēr atcerieties, ka viesu pulkā mēdz būt kārumnieki!

Gods sagriezt kāzu torti pienākasabiem jaunlaulātajiem. Kaut gan līdz 1930.gadam šis godpilnais uzdevums bija tikai līgavas privilēģija. Līgavai pienākas pirmais tortes gabaliņš, otro no viņas rokām saņem līgavainis, tad tiek cienāti visi kāzu viesi.

Der atcerēties par lielisku tradīciju – dāvāt mazus kūkas gabaliņus, iesaiņotus kastītēs – kā suvenīrus. Anglijā tādas dāvaniņas saņem visi aicinātie viesi, kam nav bijusi iespēja atnākt uz kāzām. Toties Amerikā tika mēģināts sasniegt rekordu – radīt visaugstāko no ēdamām bumbiņām veidotu torti – 160 cm augstu. Izstāde – gadatirgus, kurā šis brīnums tika eksponēts, bija ļoti apmeklēta – kā nekā katrs izstādes apmeklētājs saņēma pa pieciem glazētiem krēma lielgabaliem.

Der zināt:

Torti nogaršot parasti nav iespējams, bet tiek sniegta sīka informācija par izvēlētās tortes sastāvu un garšas niansēm. Degustēšana varētu būt īpašs izņēmuma gadījums.

Nepieciešams uzreiz vienoties par piegādi. Ja torte ir liela un sarežģīti transportējama, nežēlojiet naudu profesionāļu pakalpojumiem. Lieka ekonomija var novest pie tā, ka vedot torte zaudē savu staltumu, deformējas, un galdā vairs nav liekama. Īpaši dienesti piegādi veiks ātri un meistarīgi.

Iespējams, rūpīgi jāprecizē piegādes laiks, lai pasūtījums mērķi sasniegtu tieši laikā.

Kā sagriezt torti

Torti griež neilgi pirms tam , kad jaunlaulātie gatavojas atstāt viesus. Ar īpašu sudraba nazi līgava, līgavainim palīdzot, nogriež pirmo gabalu no apakšējā stāva. Reizēm tiek griezti divi gabaliņi – viens līgavai, otrs – līgavainim. Jaunlaulātie cienā viens otru. Pēc tam nākamie tortes stāvi tiek sagriezti viesu cienāšanai. Vismazākais – augšējais stāvs ar rotājumiem tiek atlikts jaunajam pārim, kad tas nākamajā rītā atgriezīsies pie viesiem.