Mūsdienu kāzas visbiežāk tiek svinētas restorānā vai banketzālē – lai mazāk rūpju un vairāk jautrības.

Restorāns ir piemērotāks gadījumos, kad vēlaties svinības pie svētku pusdienu vai vakariņu galda, bez skaļas mūzikas un uguņošanas.

Ja jūs gribat būt pasargāti no svešu acu skatieniem, labāk svinībām izvēlēties banketzāli. Atkarībā no viesu skaita var īrēt lielāku vai mazāku zāli.

Izvēloties kāzu banketa norises vietu, svarīgs ir gan ēkas ārējais izskats, gan autostāvvietas plašums, gan iekštelpu interjers. Parūpējieties par katra sava viesa labsajūtu- lai ērti būtu gan nesmēķētājiem, gan smēķētājiem, izvēlieties telpas ar labu ventilāciju, terasi vai iekšpagalmu. Lieliski, ja restorāns atrodas viesnīcā, kur jaunajam pārim ir iespēja pavadīt savu pirmo kāzu nakti, un arī viesi var rast naktsmājas.

Kāzu banketa norises vietas izvēle nav viegls uzdevums, tas prasa daudz laika. To taupot, vēlams piezvanīt uz vairākiem restorāniem vai uzņēmumiem, kuri piedāvā kāzu banketa organizēšanas pakalpojumus, izvēlēties 3-5  jūsuprāt cenu ziņā vispiemērotākos, un apmeklēt tos personīgi. Ieteicams pirmoreiz doties turp ,,parasta” ikdienas apmeklētāja statusā, lai objektīvi novērtētu visus plusus un mīnusus.

Krievu vai itāļu stilā?

Svarīgi ir pareizi izvēlēties ēdienkarti. Ja tas ir iespējams, vēlams uzklausīt šefpavāra ieteikumus. Ja ne, var ierosināt savu mielasta variantu, tikai jāņem vērā izvēlēto produktu pieejamība.

Pirms banketa, kamēr viesi pulcējas, parasti tiek piedāvāts aperitīvs – šampanietis, nelielas uzkodas. Kāzu galdu vispirms klāj ar aukstajām uzkodām. Karstos ēdienus var pasniegt porcijās katram viesim vai servēt zviedru galda veidā, ļaujot katram izvēlēties sev tīkamos ēdienus.

Mazliet par to, kā klāj banketu galdus. Visizplatītākais ir variants, saukts arī par ,,krievu” variantu – krievu burta П veidā. Tas ir visērtākais viesu izvietošanas veids.Goda vietā, protams sēž līgava un līgavainis (pa kreisi no līgavas). Viņiem blakus – vecāki un vedēji. Tālāk abās pusēs sēdina tuvākos vecākās paaudzes radiniekus. Ja kāzās ir lūgts kāds goda viesis, to sēdina tūlīt aiz jaunā pāra un viņu ģimenes locekļiem. Par īpaši godājamu tiek uzskatīta vieta pa labi no saimnieces.Tālākās vietas paredz jaunākajiem radiniekiem un pārējiem aicinātajiem viesiem. Viesus sēdinā abās galda pusēs – tas ļauj viņiem redzēt ne tikai vienam otru, bet arī jauno pāri.  

Nelielās telpās labāk galdus izvietot T vai L burta veidā, viesus sēdinot līdzīgi kā aprakstīts iepriekš.

Banketam piemēroti ir arī apaļi, 6-8 personām paredzēti galdi. Telpas centrā novieto galdu jaunajam pārim, kurš ir visu viesu uzmanības centrā. Šādu variantu mēdz dēvēt par ,,itāļu galdu”.

Kāzu mielasta galveno ēdienu – kāzu torti novieto uz atsevišķa galdiņa, lai visiem būtu iespējams konditoru radīto brīnumu aplūkot. Var pasūtināt klasisiku torti, bet var to papildināt ar dažādiem pārsteiguma elementiem. Latvijas jaunlaulātie arvien biežāk izvēlas tortes ar jaunā pāra figūriņām.

Īpaša tēma ir dzērienu izvēle

Kā zināms, mēdz būt gan kāzas, kurās alkohols netiek lietots, gan kāzas, kurās tiek piedāvāti arī spirtotie dzērieni. Otro piekritējiem atgādinām, ka organizējot kāzas, iespējams izvēlēties – pasūtināt tos vietā, kur norisināsies pats kāzu bankets, vai arī sagādāt dzērienus pašiem. Šajā gadījumā vajadzēs samaksāt corkage fie – noteiktu summu par glāžu izmantošanu, ledu un citu nepieciešamo dzērienu servēšanai.

Pasūtinot kāzu banketu, noteikti precizējiet

  • izmaksas vienai personai
  • zāles īres cenu
  • minimālo pasūtījuma summu
  • to, vai rēķins ir galīgs vai var mainīties atkarībā no inflācijas u.t.t.
  • priekšapmaksas termiņu
  • telpu rotāšanas iespējas

Dalīties: